Äppelkaka
Fick väldigt många goda äpplen från pappa att jag bara var tvungen att använda dem. Resultatet blev en äppelkaka med gammaldags vaniljsås. Laktosfri, väldigt god blev den. Receptet är hämtat från boken "stora dessert kokboken". Här kommer receptet.
Pajdeg
3,75 dl vetemjöl
100 g kallt osaltat smör, tärnat ( använde milda laktosfri)
2-3 msk kallt vatten
2 äpplen ( jag använde 8 st äpplen)
3 msk strösocker
1 ägg
0,75 dl grädde
1 msk Calvados eller Kirsch ( hade inte med likör i min)
Tillväga
-
Lägg mjöl i en bunke och arbeta in smöret med fingertopparna tills det hela blir en smulig massa. Gör en grop i mitten och tillsätt nästan allt vatten. Blanda till en deg med en kniv, tillsätt mer vatten om det behövs. Samla ihop degen och stjälp upp på ett ark bakplåtspapper. Krama försiktigt degen slät, svep in den i folie och ställ kallt i 15 minuter. Kavla ut så att den täcker en veckad pajform (23 cm). Klä formen med degen och jämna till kanterna. Ställ i kylskåp i 20 minuter. Värm ugnen till 190 grader.
-
Täck pajskalet med bakplåtspapper och fyll med risgryn eller torkade bönor. Jag använde torkade vita bönor. Grädda i 10 minuter, ta bort papper och ris ich grädda ytterligare 15 minuter tills botten är genomgräddad och kanterna fått en fin färg. Låt svalna.
-
Skala äpplerna, kärna ur dem cih skiva dem tunt. Lägg skivorna så att de överlappar varandra i pajskalet, strö över 2 msk socker och grädda i 15 minuter. Ta ut efter 7-8 minuter och strö över kanel ( extra som jag la till :) ) Vispa under tiden ihop ägg, resten av sockret och grädden. Rör ned likören (jag skippade det) och häll försiktigt smeten över äpplena. Grädda i 35 minuter eller tills gräddsmeten har stelnat, pöst upp och har fin färg. (den sjunker när den har svalnat). Servera kakan varm eller ljummen. Jag serverade kakan med laktosfri gammaldags vaniljsås som jag vispade upp. Njut av en underbar kaka.

Kommentarer
Hanna - Bakfnatt
Det är så gott med äppelkaka med vaniljsås till =)
Trackback