Cupcakes till Dop

Idag fick jag den stora äran att vara gudmor till en liten flicka, till dopet valde jag då att som present hämta med mig lite bakelser. Dessa bakelser blev små söta cupcakes med chokladsmak eller med äpple!

De med choklad bestod rent av bara av choklad, rosorna är gjorda av chokladfrosting, dock är de gröna löven gjorda av vaniljkräm.

De med äpple bestod av en höstig cupcake kryddad med bl.a. Kanel med äpplekompott och dekorerad med vaniljkräm

 

Äppelkaka

Fick väldigt många goda äpplen från pappa att jag bara var tvungen att använda dem. Resultatet blev en äppelkaka med gammaldags vaniljsås. Laktosfri, väldigt god blev den. Receptet är hämtat från boken "stora dessert kokboken". Här kommer receptet.

Pajdeg

3,75 dl vetemjöl

100 g kallt osaltat smör, tärnat ( använde milda laktosfri)

2-3 msk kallt vatten


2 äpplen ( jag använde 8 st äpplen)

3 msk strösocker

1 ägg

0,75 dl grädde

1 msk Calvados eller Kirsch ( hade inte med likör i min)


Tillväga

  1. Lägg mjöl i en bunke och arbeta in smöret med fingertopparna tills det hela blir en smulig massa. Gör en grop i mitten och tillsätt nästan allt vatten. Blanda till en deg med en kniv, tillsätt mer vatten om det behövs. Samla ihop degen och stjälp upp på ett ark bakplåtspapper. Krama försiktigt degen slät, svep in den i folie och ställ kallt i 15 minuter. Kavla ut så att den täcker en veckad pajform (23 cm). Klä formen med degen och jämna till kanterna. Ställ i kylskåp i 20 minuter. Värm ugnen till 190 grader.
     
  2. Täck pajskalet med bakplåtspapper och fyll med risgryn eller torkade bönor. Jag använde torkade vita bönor. Grädda i 10 minuter, ta bort papper och ris ich grädda ytterligare 15 minuter tills botten är genomgräddad och kanterna fått en fin färg. Låt svalna.
     
  3. Skala äpplerna, kärna ur dem cih skiva dem tunt. Lägg skivorna så att de överlappar varandra i pajskalet, strö över 2 msk socker och grädda i 15 minuter. Ta ut efter 7-8 minuter och strö över kanel ( extra som jag la till :) ) Vispa under tiden ihop ägg, resten av sockret och grädden. Rör ned likören (jag skippade det) och häll försiktigt smeten över äpplena. Grädda i 35 minuter eller tills gräddsmeten har stelnat, pöst upp och har fin färg. (den sjunker när den har svalnat). Servera kakan varm eller ljummen. Jag serverade kakan med laktosfri gammaldags vaniljsås som jag vispade upp. Njut av en underbar kaka.
 
 

 

 

 

Kusinens Födelsedag

Vill börja med att önska vår fina kusin ett stort grattis !! Vi önskar honom all lycka ^^

Denna tårta fick han då av mig, fick fria händer på tårtan gällande smak och utseende, eftersom han älskar Barcelona var utseendet redan givet
Innehållet bestod av chokladbottnar med daimmousse samt glasskräm spacklad med mjölkchoklad smörkräm :)

Citron äppel pudding

Min familj kom och hälsade på oss i Södertälje :-) och vad fick man? Jo en påse full med färska äpplen från pappa. Mmmm så gott. Nu när man har så många äpplen hittade jag och Lisa på ett recept. Eller rättare sagt gjorde om ett :-). Slutresultatet blev en citron äppel pudding. Så himmelskt gott om man älskar surt såklart :)

Recept
Värm ugnen till 175 grader.
Skala och skär äpplen i bitar.
Smält margarin i stekpanna och vän ner äpplerna. Smaksätt efter egen smak med kanel och socker.

Pensla en ugnsfast form. Vi använde små bruleformar :) vispa med elvisp följande:
60 g osaltat smör
1,75 dl socker
3 äggulor ( släng inte det vita)
1 tsk citronskal
Vispa till en ljus och slät smet.
Tillsätt sedan följande
0,75 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
Rör om med en träsked, bara så pass att allt blandar sig
Tillsätt
0,66 dl citronsaft
1,75 dl mjölk
Rör om så att allt blandas

Vispa nu 3 äggvitor till hårt skum med elvisp. Vänd ner vitorna i puddingen och rör om med en metallsked, bara så pass att allt blandas.

Lägg över smeten med en sked i den smorda formen och lägg en sked karamelliserade äpplen och sedan en sked till med smet. Lägg alla formar eller formen i en långpanna, häll kokhett vatten så att det når ungefär en tredjedel upp på puddingformen. In i mitten av ugnen i 40 min.

 

oishiicakes

I denna blogg visar två systar lite av deras vardag i köket där de som hobby gärna gör tårtor.

RSS 2.0